Folkepanelet støttes av et fagråd og en ekspertgruppe. Fagrådet skal bidra til at OECDs prinsipper for god gjennomføring av folkepaneler blir fulgt. Ekspertgruppen består av fagpersoner med kunnskap innen bærekraftig forbruk. De skal gi faglige råd til folkepanelets sekretariat, foreslå innledere og bidra med faglig materiale til folkepanelets medlemmer.
Fagrådet
-
Lars Tønder
Professor ved Københavns Universitet
Lars Tønder har forsket på klimaendringer og demokrati, med fokus på styresett, innbyggermedvirkning og sivilsamfunn. Han er leder for to store forskningsprosjekter – ett om «Demokratisk innovasjon i en grønn omstilling» og et annet om «Vital politikk». Tønder er også medforsker på prosjektet «Den danske modellen for borgerengasjement i fornybar energi». Han sitter for tiden i det rådgivende styret for Danmarks nasjonale klimaforskningssenter.
-
Signy Irene Vabo
Professor ved Universitetet i Oslo
Signy Irene Vabo er professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo. Forskningen hennes fokuserer på lokalpolitikere og politisk organisering. Hun har bidratt til flere forskningsartikler om hvordan demokratiske innovasjoner mottas i lokalpolitikken. For tiden leder hun forskningsprosjektet «Demokratiske innovasjoner og responsive politikere» (DEMRE) som er finansiert av Norges forskningsråd. Prosjektets hovedmål er å fylle kunnskapshullet i litteraturen om demokratiske innovasjoner.
-
Arild Ohren
Forsker ved NTNU
Arild Ohren er forsker ved NTNU og senior ekspert i The Democratic society, knyttet til EU-oppdraget NetZeroCities. Han har en doktorgrad i statsvitenskap fra NTNU, med fokus på Deliberative folkepaneler og politisk representasjon. Arild har vært medforfatter av den norske håndboken om hvordan gjennomføre folkepaneler, (Hvordan gjennomføre borgerpaneler NORCE, 2022) og har bidratt til å designe og organisere flere folkepaneler i Norge.
-
Yves Dejaeghere
Seniorforsker ved KU Leuven og Universitetet i Antwerpen
Yves Dejaeghere jobber som seniorforsker i statsvitenskap ved KU Leuven og Universitetet i Antwerpen, samt vært gjesteprofessor ved flere andre universiteter i Belgia og Frankrike. Fra 2018 til 2020 var han koordinator for den belgiske G1000-organisasjonen. Dette er en tenketank med deliberativt demokrati som fagområde. Dejaeghere har fungert som ekspert for blant annet Den europeiske revisjonsretten, Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) og Europakommisjonen.
-
Graham Smith
Professor ved universitetet i Westminister
Graham Smith er styreleder for Knowledge Network on Climate Assemblies (KNOCA) som er finansiert av European Climate Foundation. KNOCA har som mål å forbedre gjennomføring, design, oppfølging og evaluering av folkepaneler på klimafeltet for å øke dens påvirkning i klimapolitikken. Smiths forskningsinteresser er demokratisk teori og praksis, spesielt demokratiske innovasjoner / deltakende demokratiske institusjoner og hvordan det spiller inn på utvikling av klimapolitikk. Smith står bak bidraget Democratic Innovations: «Designing Institutions for Citizen Participation» som har vært viktig for etableringen av dette studieområdet
Ekspertgruppe
-
Dag Olav Hessen
Professor ved Universitetet i Oslo
Dag Olav Hessen forsker på økologi og evolusjonsbiologi med spesielt søkelys på klimaendringer og biologisk mangfold. Hessen er opptatt av å formidle kunnskapen til allmennheten og har engasjert seg i debatter om miljøspørsmål, klimapolitikk og bærekraft. Han har også skrevet flere populærvitenskapelige bøker. Arbeidet hans har gitt ham flere priser, blant annet Brageprisen for populærvitenskap.
-
Ottar Ness
Professor ved NTNU
Ottar Ness er professor på Fakultet for samfunns- og utdanningsvitenskap og leder NTNU WellFare: Nordisk forskningssenter for livskvalitet og sosial bærekraft. Han forsker blant annet på sosial ulikhet og hva som bidrar til livskvalitet og sosial bærekraft.
-
Hege Westskog
Seniorforsker ved Universitetet i Oslo
Hege Westskog har i mange år forsket på virkemidler som benyttes i overgangen mot et lavutslippssamfunn. Hun har studert husholdningers praksiser, og hvordan lokal klima- og miljøpolitikk blir utformet. Hun er programkoordinator for forskningssenteret «Include» som skal frembringe kunnskap om hvordan vi kan realisere et sosialt rettferdig lavutslippssamfunn gjennom inkluderende prosesser og nære samarbeid mellom forskning og offentlig, privat og frivillig sektor. Westskog har bred publiseringserfaring på feltet og har tidligere vært forskningsleder ved CICERO – Senter for Klimaforskning.
-
Christian A. Kloeckner
Professor ved NTNU
Christian A. Kloeckner forsker på bærekraftig forbrukeratferd, og undersøker drivkrefter og barrierer for miljøatferd. Han er spesielt interessert i hvordan klimatrusselen og det emosjonelle stresset denne trusselen kan skape hos folk kan påvirke motivasjon og handlekraft til å begrense klimaendringene. Kloeckner har vært forskningsleder ved Psykologisk institutt siden 2011 og leder forskningsgruppen «Consumption, Environment, and Traffic».
-
Silje Skurland
Forskningsleder ved Forbruksforskningsinstituttet SIFO
Silje E. Skuland, ph.d., leder forskningsgruppen Forbrukerpolitikk og -økonomi ved SIFO som blant annet jobber med felt som forbruksnivåer, matvaner, bærekraftig matforbruk, gjeld, sårbare forbrukere, dagligvarehandel, verdikjeder og forbrukerpolitikk. Skuland er sosiolog, og hennes forskningsfokus ligger innenfor inkluderende forbruk, matfattigdom og matsikkerhet. Hun har tidligere ledet en arbeidspakke i det store, tverrfaglige prosjektet SafeConsume som involverte 75 europeiske husstander, for å kartlegge deres sikre og usikre mat- og hygienepraksiser. Nylig ledet hun utredningen av kunnskapsgrunnlaget for de veiledende sosialhjelpssatsene på oppdrag for Arbeids- og inkluderingsdepartementet. Skuland har deltatt i en rekke nasjonale og internasjonale prosjekter der sårbare forbrukere er den mest vanlige fellesnevneren.