Hva er et folkepanel?

Folkepaneler er en internasjonalt anerkjent og forskningsbasert involveringsmetode som anbefales av OECD.  Irland, Skottland, Belgia, Tyskland, Østerrike og Nederland er blant landene som har benyttet slike paneler. I Norge har flere kommuner brukt folkepaneler.  København kommune har også etablerte et permanent klimapanel. 

​​​Ved å invitere til et ​​folkepanel ønsker vi å engasjere nye stemmer for å diskutere vanskelige utfordringer samfunnet står overfor. Tradisjonelt er den offentlige samtalen i Norge ofte preget av særinteresser. Norge har ikke like sterk tradisjon for å invitere innbyggerstemmene inn slik at de kan bidra til å utvikle konkret politikk. Folkepanelet som arbeidsform åpner for denne muligheten. En av folkepanelets styrker er at panelet ser en problemstilling fra innbyggernes ståsted, og kan gjennom dette komme opp med forslag og løsninger som ikke er lett å få øye på som politiker.  

Innbyggerne får mulighet til å møte fagpersoner, lære om temaet, diskutere med andre innbyggere og drøfte dilemmaer. Innbyggernes bidrag vil kunne ha stor verdi i politikkutviklingen i spørsmål som har konsekvenser for innbyggernes egen hverdag.  

Folkepanel er en involveringsmetode som kjennetegnes av særlig tre punkter:

Du kan lese mer om metoden på OECD sin hjemmeside og folkepanel.no.